*More* Reactions

 • Deze man maakt zulke mooie soundscapes/ambient etc…al jaren, dat er in mijn vriendenkring en zeker daar buiten een aardige “hype” is ontstaan. Of het nu “folio” is of “supplement” maakt niet uit. Voor iedereen die een PC heeft is dit uniek. Er wordt veel gemailed in de trant van “heb je dit al beluisterd”, “hier moet je eens naar luisteren”.
  Het valt mij op, dat veel mensen die van deze muziek, zeg maar “ART” houden, het niet weten te vinden!
 • Onlangs heb een mix weer eens beluisterd, nl: “Verleden Tijd” uit 2006. Zo mooi! Dat laat ik andere mensen óók weten!
 • grossartiger mix,gratuliere! Den ersten teil hab ich mitgeschnitten,ich mach mir eine cd davon,es löst starke bilder in mir,hat aber auch eine ähnliche wirkung der räume wie beim brian eno…
 • I’ve listened to the whole of walls and wiring and found it extremely interesting. Ambient is such a crap term and should probably only be used for New Age music… music that you can ignore in the background… the ambient you and I like is definitely not background music.. it is far too edgy… some of the stuff on your mix file is just damn frightening!
 • A little different from the stuff I normally listen to though.. I’m more in the synthetic/synth end… with big bass and processed production.. your stuff seems a bit more art-house serious.
  Still, I am enjoying it and look forward to more.
 • Ik heb weer heerlijk mogen wegdromen. Je laatste uitzending had zowaar voor mij bekende stukken. Björk, de IJslandse opnames uit de eerste uitzending en natuurlijk Gollum’s Song. Sprookjesachtig. En weer fantastisch bij elkaar gezocht, want de sfeer in deze stukken is op zijn minst overeenkomstig te betitelen. Alleen wel jammer dat de uitzending onderbroken werd door een – mijns inziens overbodige – aan- en afkondiging. Maar wat een prachtig tweede deel. Stuk voor stuk pareltjes. Die zanger begeleid door een harp, waauw… uiterst breekbaar. Eigenlijk een uitzending met totaal andere stukken (veel vocalen) en toch weer die sfeer weten neer te zetten. Heerlijk. Dit was je laatste uitzending, toch? Volgend jaar weer?
 • …ook al zit ik nu niet relaxed op de bank met een heerlijk glaasje wat-dan-ook, ook al ben ik druk aan het werk, ik kan wederom alleen maar lovend zijn. Ik wil wel strenger zijn en met opbouwende kritiek komen, maar ik weet niets te verzinnen. Fabelachtig. Ik zit me echt af te vragen of ik de stukken die je achter en door elkaar mixt in los verband ook nog wel zo weet te waarderen. Begrijp me niet verkeerd, want ik vind het ontzettend mooie stukken, maar op de een of andere manier verweef je de zaken zo door elkaar dat er iets magisch ontstaat.
 • Mooie uitzending, goed dat dit nog gebeurt. Ik heb het programma Argeiphontes Lyre (TREE?) gedownload. Ziet er bizar uit en staat nu druk te rekenen. Geen idee wat er dadelijk uitkomt. Bedankt voor de tip.
 • We hebben weer heerlijk zitten genieten. Waar haal je het materiaal toch vandaan? Fantastisch…
 • Ik ben zoals je weet zelf ook muzikant, of liever gezegd electronisch componist en ik krijg van jouw collages altijd een enorme berg inspiratie. Zoveel zelfs dat ik het een erg interessante uitdaging vind om dit soort werk zelf te gaan produceren. Ik weet dat ik het kan, het is alleen een kwestie van doen. Ik heb in een ver verleden voor mijn studie nog een aantal soundscapes gemaakt en gek genoeg heb ik er verder nooit meer iets mee gedaan ondanks het plezier dat ik eraan beleefd hem tijdens de creatie. En vannacht spookte het door mijn hoofd om dit genre weer eens op te gaan pakken.
  Kortom, je uitzending heeft ons volledig weten te betoveren.
 • Leuk dat Radio 4 FM dit soort muziek van jou uitzendt ! Ik vond het fraai, die mysterieuze IJslandse opnamen. Goed dat je die zo kan samenstellen. Ik ga de volgende keren ook weer luisteren. Bedankt
 • Ik moet zeggen: petje af. Je hebt het wederom voor elkaar. Misschien komt het omdat wij niet thuis zijn in de muziekstroming waar jij je hand niet voor omdraait, maar hoe je zulke pareltjes (want zo noemen we de hoogtepunten van je collages) bij elkaar weet te rapen blijft voor ons een raadsel. Ongedwongen zweeft je muziek van de ene emotie naar de andere.
 • Ik heb zojuist weer enorm zitten genieten van je collage. Super! Wat ik me nu afvroeg: heb je zelf opnames gemaakt van je omgeving? De wasmachine? Het koffiezetapparaat? De afwas doen? Natuurlijk heb ik geprobeerd de boel weer op te nemen, maar door de lage geluidsniveaus, gaan ineens de optimod compressor en de zenderruis een grote gemene rol spelen., helaas… Ik zit volgende week weer aan de radio gekluisterd, kan haast niet wachten…!
 • Ik heb net op groot volume naar je collage geluisterd. Het liep mooi, was zelfs facinerend. Complimenten. Alleen mijn buurman zal zich wel bewust zijn geworden van vage geluiden in zijn kamer.
 • Am listening to ‘The Mantra of Walls and Wiring’ now, I think it’s a very interesting idea that works in practice. The way the tracks are mixed is very well done (I like what you did with ‘Cyclical’)
  It’s particularly appropriate to me at the moment as I’m looking at quietening the computers in my studio, the hums, whirring sounds and the like are far too loud! I shall listen to parts 2 and 3 with interest.
 • Tja, wat zal ik zeggen : heel apart, maar daar heb je niet veel aan hè ? Wel heel leuk om met alledaagse geluiden en gezoem bezig te zijn. Vond het wat te monotoon, maar dat is gezoem natuurlijk altijd. Vond te weing terug van Glass, terwijl ik daar een echte liefhebber van ben. Verder heb ik me wel vermaakt en was het speciaal omdat jij het had samengesteld. Het lijkt me een hele klus al die geluiden te verzamelen en te mixen.
 • Peter, bedankt. En ik hou me aanbevolen voor meer van dergelijke uitzendingen en tips daarvoor.
 • Mijn complimenten voor Acoustical illusion, ik heb er bijzonder van genoten !
 • dat was bijzonder bijzonder mooi peter !
 • This is the finest ambient compilation work ever made..Thank’s Peter.
 • Mijn vriendin en ik zaten op een bewuste avond, nu ongeveer een jaar geleden, gezellig een boompje op te zetten, en ik wilde een rustig stukje muziek uitzoeken. Met het grootste toeval dat er bestaat – we luisteren nauwelijks naar de radio – kwam ik op Radio 4 terecht en ik was meteen onder de indruk van de klanken. Even laten staan dan maar. En ook de daarop volgende titel was prachtig. En die daarop, en daarop. Na een half uur ben ik opgestaan en ben ik een lege DAT-tape gaan zoeken en ben ik de uitzending gaan opnemen, zo onder de indruk waren we van het geheel. Geen nieuwsdiensten die de uitzending onderbraken, wat zou dit toch zijn? Via de website van radio 4 kwam ik gelukkig meer te weten. Een link naar jouw site verschafte me zowaar een playlist! Te mooi om waar te wezen, maar erg jammer dat ik nu het eerste uur gemist heb. In elk geval hebben we nog een dikke 90 minuten om van te genieten. En reken maar dat we dat gedaan hebben.
 • Ik heb zelf al bedacht om je playlist gewoon aan te schaffen op CD, maar ik besefte me dat ik er daarmee nog lang niet ben. Een aantal stukken ken ik en ik weet ook hoe de bijbehorende albums van die tracks zijn. En dan moet ik toegeven dat de magie die in je collages zit van essentieel belang is voor de beleving die ik krijg als ik je collage laat voorbijkomen en dat de originele albums dat nog wel eens missen. Met andere woorden: het gaat mij echt in eerste instantie om de manier waarop de collage in elkaar zit, en pas op de tweede plaats om de nummers zelf.
 • Ik weet uiteraard dat de muziek zelf niet van jou afkomstig is, maar de manier waarop je ermee omgaat is magistraal. Je laat de stukken in hun waarde, en bent in staat om er een extra dimensie aan toe te voegen. Zoals je zelf al zegt: niets meer of minder dan een DJ. Maar dan wel een die verstand heeft van muziek en iemand die de plaatjes op zich niet verkracht. Want van die DJ’s lopen er al veel te veel rond… Erg knap ook dat je het overzicht weet te houden over het geheel. Een “set” van 3 uur is niet misselijk. En daarin schuilt een weer een andere kracht, want je collage is van begin tot eind even boeiend. Enfin, het is wel duidelijk dat ik enorm overdonderd ben… En ik niet alleen, want mijn vriendin en een aantal vrienden denken er al net zo over.
 • Peter – it’s a lovely piece of work – the diagram helps with understanding how much of the work is yours in collaging. Have you tried to get this released on a label? You should. The entwining of the birdcalls with the telephone rings is especially magical. Overall you create a series of lovely shifting spaces which it’s a pleasure to inhabit. Thank you.
 • this kind of weaving of sounds and music together into a tapestry is very attractive and has some kind of potential philosophic value in integrating such transformations into the everyday, lived experience. It might be nice to contemplate secretly placing a playback system into a public place such as a subway station or bus stop and then playing your mix through it. It would be even nicer if it was possible to limit the spread of the sound within distinct parameters so that, for example, the mix would only be audible under a bus shelter or within 3 feet of a bench. Or a different location and approach – build an interesting looking weather-proof speaker and place it beside a country road at the corner of a wheatfield, somewhere fairly remote. These ideas probably aren’t original, but I thought I’d suggest them anyway, just as a possibility – I think your approach would be wonderful to hear in such settings, chanced upon so to speak.
  (Colin Buttimer)
 • Mijn complimenten voor de montage, fraaie naadloze overgangen. Bij sommige muziekjes had ik soms de neiging op te staan en door te spoelen, maar ja dat is lastig op de radio. Opnemen ging helaas niet, mijn verbinding ruist nogal.
 • Ik vond je kollage mooi en ook wel geestig en zeer afwisselend. De overgangen waren ok. Als je weer wat uitzendt hoor ik dat graag. Leuk om eens wat anders te doen dan zappend voor de buis : dat is pas deprimerend ! (vind ik altijd achteraf). Waar haal je al die fragmenten toch vandaan, goed zoeken en goed onthouden zeker.
 • I’ve been listening to your ‘Peinzing’ broadcast this week. Excellent stuff – truly great to lie back and listen to! I really like the way you integrate the ‘non ambient’ (or rather not explicitly called ambient) music into the mix. I think they’d make a great way to get somebody into ambient music who hadn’t previously heard any.
 • some weeks ago someone was friendly enough to post an announcement of “peinzing” on dutch radio4 to this list (ambient@hyperreal.org).
  I listened to it & recorded the webstream & I purely _love_ this! listening to it over & over again. for me it was nothing less than _the_ listening-event that helped me get my own stuff flowing, finding the way to do what I had in mind for years but did not succeed.
 • I just _love_ this piece!
  thanks to everyone involved in this … I think it is a marvellous piece of work!
 • Ik heb vorige week jullie aflevering geluisterd, op 18 Mei dus. Nu heb ik de playlist gezien, maar ik zou graag de uitzending nog een keer willen horen. Nu is de aard van de uitzending niet iets, waarmee je met de playlist iets kan nadoen. Is hij streaming te beluisteren? Is er een mogelijkheid tot het verkrijgen van de uitzending in digitaal formaat?
 • Bedankt voor de rustige avond!
  Ik heb hem in mijn computer opgenomen (Sound Studio) en kan er ook heerlijk bij werken.
  Alleen het stukje met de telefoons heb ik eruit gehaald!
 • ik wilde even laten weten dat ik ontzettend genoten heb van de uitzending afgelopen zondag!
  ik vroeg me af van wie dat gregoriaanse(?), in ieder geval a capella gezongen koor nummer was?
  klonk heel mooi! verder mijn compliment voor de uitzending!zulke dingen moet vaker gedaan worden!
 • Zondagavond de 18e (rondom 22.00) was echt top!
  Ga zo door met het compileren van spannende muziek.
 • Tweeëneenhalf uur bijzondere muziek. Is deze muziek verkrijgbaar in de winkel en zo ja, waar en onder welke titel?
 • You always knock me out…much respect to you Sir !
 • Op 26 mei 2002 werd, in het kader van NPS/supplement het programma Vergeten Tijd uitgezonden.
  Nu beschouw ik mijzelf beslist niet als fervent radioluisteraar. Sterker nog, mijn tuner staat bijna 364 dagen per jaar stof te vangen bovenop een kast in mijn muziekkamertje. Mijn zeer uitgebreide collectie cd’s en lp’s biedt mij voldoende stof tot genieten.
  Maar als een programma als het hierboven genoemde wordt aangekondigd in mijn onvolprezen VPRO gids wordt het tijd om e.e.a. weer eens aan te sluiten, teneinde het programma aan de vergetelheid te ontrukken middels een digitale (DAT)opname.
  Ik heb altijd zeer genoten van deze opname, tot mijn afspeelapparaat vorige week besloot om de cassette op te vreten. Gevolg: een meter of tien tape-sla, en een gebroken bandje. Nooit de moeite genomen om de opname zelf op cd te branden (want wie maakt er nu in hemelsnaam back-ups?), dus uit met de pret…
  Grote ontreddering was mijn deel. Compilaties als deze maak ik zelf al jaren, vooral uit eigen collectie.
  Maar juist de relatieve zeldzaamheid van deze opname maakte het leed schier onoverzichtelijk.
 • ..fantastic work, your taste is immaculate and the editing seamless, you deserve to compile c.d.’s for professional releases…the ‘Kelvin on the phone message’ bit was a nice touch, the Paul Simon track was great and the Hassell section fading in was terriffic…well done Peter..you are an ambient master!!!.
 • Middels deze mail wil ik even zeggen: wat een BRILJANT project is dit! Ik heb nog nooit zo rustig geslapen als vannacht. Mijn interesse is gewekt na het luisteren van deze twee producties, maar helaas is het mij onduidelijk waar ik ze kan kopen.
  (about “Vergeten Tijd/Polderlicht”)
 • These broadcasts are amazing, you really are the KING of ambient, impeccable taste.. You deserve to be involved in professional work compilation-wise… thanks again for these wonderful programs.
 • Bedankt voor de wonderbaarlijke avond radio; volgens mij was het voor het eerst in mijn leven dat ik echt naar de radio heb zitten luisteren; dus een keer geen andere dingen erbij gedaan (werken, boek of krant lezen, poetsen, rotzooi van de kinderen opruimen etc).
  Nee, gewoon de grote stoel in het midden van de kamer, ogen af en toe dicht en de oren wijd open. De enige dissonant was de overbejaarde buurman die gisteravond weer zijn blokfluitklubje op bezoek had, maar die waren om tien uur uitgefloten. Ach, en die (valse) fluittonen maakten het droomlandschap eigenlijk ook weer kompleet.
 • Erg goed en erg prettig, dank u wel.
  Als ik het mag zeggen: een beter soort New Age.
  Inderdaad om alleen bij te zijn, luisterend of werkend, dat gaat ook.
  Gaarne nog vele afleveringen.
  Als dat niet zo is: wordt dit herhaald? Zo ja, wanneer? Op CD zetten?
 • Zojuist de playlist gezien, merci.. hmmmm ziet er zeer aanlokkelijk uit.
  Zocht nog even naar “the confessions of Dr. Dream” van (ex softmachine) Kevin Ayers..
  Maar wat een fraaie lijst weer, zeg! Een fijne avond gewenst, zeg dat wel!
 • nou, effe geluisterd.
  Vechten tegen de slaap natuurlijk.
  i.p.v. een luchtsprong maar even op de roeimachine gaan zitten…….
 • Lekker muziekje hoor! Af en toe een beetje te rustig naar mijn smaak maar wel aangenaam. En soms ook spannend!
 • Eergisteren jullie prachtige uitzending ‘Dreamscenes’ opgenomen, helaas bleek de casetterecorder niet op te nemen. Gisteren de VPRO gevraagd of deze uitzending misschien op tape komt. Helaas schijnt dit niet te mogen met muziek.
  Mevrouw dacht dat de uitzending misschien herhaald gaat worden en gaf mij jullie e-mail adres om te informeren.
  Wordt deze uitzending herhaald, en zo ja wanneer.
  Zo, nee kunnen jullie mij in dat geval aangeven hoe ik alsnog aan deze geweldige, prachtige, muziek kan komen????
  Please, please, please
 • Wat een geweldige prestatie op de 19de met de Droomscenes! Ik heb er bijzonder van genoten. Helaas is het onthaasten mij niet helemaal gelukt, en door omstandigheden moest ik flinke delen van de uitzending missen.
 • Ik vroeg me af of het mogelijk was de opname te bestellen/kopen/krijgen? Zo wel, in welk formaat is dat mogelijk, en tegen welke kosten? Het zou mij erg veel plezier geven om de Droomscenes terug te horen.
 • Hartelijk dank voor je ambient/electronica collage in het Supplement op 19 maart – dat was ‘genieten’!
 • 1e genoten van deze muziek
  2e zijn albums uit playlist makkelijk verkrijgbaar in de handel; mijn ervaring is nl negatief.
 • Allereerst wilde ik even kwijt dat ik zeer onder de indruk was van de “onthaasting” uitzending” van maandag 19 maart. […]
  De DreamScenes aflevering was fantastisch. Vier uur lang slapen, dromen en verbijsterd wakker worden. Heerlijk!
 • Wat een waanzinnige uitzending gisteren! (19 maart). Ik zou het liefst die collage van Dreamscenes in zijn geheel willen kopen, kan dat eventueel via jullie?? Anders ga ik hard zoeken naar de tracks a.d.h.v. de playlist. Vooral doorgaan met dergelijke uitzendingen!!
 • Dreamscenes (19 mrt 2001) is muziek waar ‘alles’, maar ook ‘niets’ over te zeggen valt. ‘Alles’ omdat het doodeenvoudig prachtige muziek is. ‘Niets’ omdat de ervaring van deze muziek, alleen iets zegt over je eigen belevingswereld. Des te boeiender wordt de muziek.
 • Een oase van rust in woelige tijden. Bedankt aan allen die hebben meegewerkt aan de uitzending
 • Wat maakt jullie service mij weer blij. Zo’n complete playlist van Droom-scenes en alle info over de eerdere uitzendingen.
 • Hope you can read English. I wasn’t home on Monday, so I missed your broadcast. Will it be repeated or will I be able to stream it in the future? Looks like a good line-up..
 • Nice selection! I was searching for ‘FARFIELD’ (that’s me) to see what web sites I appeared on.
 • I’ve been listening to your broadcast quite a bit.
  I’d love to hear even more of what you can put together.
 • THANKS for including my track on your non-stop ambient program !
 • Listening to your shows I am amazed at the selections and quality…
  in fact, I haven’t moved from the computer for over two hours, and there are jobs to be done!…
 • well done my friend, this is truly amazing stuff…
  ..you have done a tremendous job on those shows…
 • I am Portuguese and I am in Portugal – Lisboa. I am listening to this web-audio-stream: Dutch radio 4 program ‘Supplement’. It was a pleasure!
 • Listening to your ambient collage from Cottonwood Arizona, USA.
  Very nice. Will it be available as a sound file or otherwise?
 • Langs deze weg wil ik jullie van harte bedanken voor de uitzending van gisteravond 26 mei met betrekking tot de Electronische ambient-collage. Ik heb daar enorm van genoten. Ga zo door!
 • Thanks for the info re the radio program, have had a look at your site and I am intrigued and interested at how you put the previous ones together
 • The care that goes into these presentations is truly heartfelt. Peter’s grasp and knowledge of the ambient genre is second to none…which makes these shows a heavenly treat for ambient fans and listeners…you won’t find better than this!.
 • Listening from Sydney Australia thanks to Nerve-Net info.
  Let me know the next time, please.
 • wauw… die sample uit Half-Life, geniaal gewoon